2016/01/26 至 2016/08/01 學校新大門施工

學校新門動土典禮之後就開始施工了。剛好是寒假,工程是先做最吵的工做避免學校開始上課時收到影響。

學校已經有了耶穌善牧的馬賽克,但是很舊而瓦片開始脫落了。校長,湯誌龍先生,邀請一些我們多媒體設計學生畫畫耶穌善牧, 要自己畫而不能複製網際網路的耶穌善牧。學生彭禹丰的繪畫是被選為最好的。這幅畫輸入到電腦之後,電腦分割畫面為小方塊 對應瓷磚的大小。然後,每個方塊給於編號對應於畫中的色彩。四位學生,包含了學生畫圖,幫助組裝瓷磚。他們花了五天的 時間完成這個工作。整個善牧馬賽克用了超過十萬的瓷磚!

馬賽克工場的老闆,是校友,捐贈耶穌善牧馬賽克給學校。學生畫家也捐出了自己耶穌善牧繪畫的著作權永久給學校。

感謝總務主任,陳貴榕主任,提供這些照片。

動土典禮 / Ground Breaking Ceremony
施工 / Construction
使用(降福)典禮 / Blessing Ceremony

After the groundbreaking ceremony for the school new entrance, construction began in earnest. Since it was the winter vacation, the noisiest part were undertaken right away so that when the school start the construction would not disturb the regular classes.

We had the Good Shepherd mosaic, but it was very old and the tiles were falling off. The principal, Mr. Jerry Tang, asked a few Multimedia Design students to draw a picture of the Good Shepherd but not copy pictures available in the internet. The painting of the student Peng Yu Feng was chosen as the best one. This painting was inputted to a computer and the computer divided the picture into small squares the size of the tiles. Then each square was numbered corresponding to the color on the painting. Four students, including the student-painter, helped in assembling the tiles. It took them about 5 days to finish. The whole Good Shepherd mosaic is composed of over 100,000 tiles!

The owner of the mosaic factory, an alumnus, donated the Good Shepherd masaic to the school. The student-painter also donated his copyright to the painting to the school in perpetuity.

Thanks to the Directress of General Affairs, Miss Chen Kuei Rong, for the pictures.

Fr. Visminlu Vicente L. Chua, S.J. / 蔡由世神父 / 2016/08/10

SNEC-6.jpg